Endotracheale tubes en toebehoren

Een endotracheale tube (ETT) is een beademingsbuisje dat gebruikt wordt bij de anesthesie tijdens operaties, voor luchtwegmanagement en mechanische ventilatie. De tube wordt geplaatst in de luchtpijp (trachea) om de luchtweg te zekeren en te zorgen dat zuurstof de longen kan bereiken. De endotracheale tube wordt beschouwd als de meest
Laryngoscoop

betrouwbare methode om de luchtweg van een patiënt te beschermen.

De endotracheale tube wordt meestal met behulp van een metalen instrument, de laryngoscoop, via de mond ingebracht  tot in de luchtpijp (langs de stembanden).

Bij moeilijke intubaties zijn er diverse hulpmiddelen en alternatieven mogelijk, waarbij het gebruikt van een voerder in de tube het meest wordt gebruikt. Een voerder is een staafvormig bStylets_1uigzaam Stylet die de vorm van de tube wat kan veranderen en manipuleren van de tube eenvoudiger maakt. Om een intubatie mogelijk te maken is meestal algehele anesthesie en spierverslapping nodig.

 

 

Bouw van de endotracheale tube
De tube zelf is eigenlijk alleen een buisvormige holle pijp die gemaakt is van disposabel materiaal. De doorsnede van deze buis is zoveel mogelijk passend bij de doorsnede van de luchtpijp. Door de hele buis loopt een luchtkanaaltje waaraan aan het eind een ballonnetje zit, dan heb je een gecufte tube. Dit ballonnetje kan door een ventiel met een klein ballonnetje opgeblazen worden met een spuitje met lucht. Het ballonnetje zorgt ervoor dat de luchtpijp luchtdicht wordt afgesloten. Aan het eind van de schuin eindigende tube (buis) zit vaak een rond gat, welke een Murphy’s Eye heet. Dit oog zit er als een stukje zekerheid. Mocht de tube aan het uiteinde tegen de wand aangedrukt worden, dan kan er toch nog lucht via het oog de longen in en uit komen.

Er zijn diverse soorten Tubes te weten:

MurphysEye

  • PVC tubes (polyvinylchloride) (Low pressure tube)
  • Rubberen tubes (High pressure tube)
  • Silicone tubes (Jorvet High pressure tube)
  • Silicone tubes (VT Low pressure tubes)

supersafetyclearPVC tubes zijn disposabel tubes welke de goedkoopste van de reeks. De cuff mag maximaal 30 cm waterdruk hebben en is zeer kwetsbaar. Ze zijn voorgevormd en stug. De top is meestal hard zodat men voorzichtig moet zijn met intuberen. PVC tubes zijn er met en zonder cuff, per halve maat en eventueel met Murphey’s oog te verkrijgen. De PVC tubes met een Murphey’s oog zijn alleen in hele maten verkrijgbaar.

RubberetubesRubberen tubes zijn reusable echter doordat ze van rubber zijn ze beperkt houdbaarheid.
Deze tubes verrubbere snel met als gevolg dat ze partikels loslaten welke in de luchtpijp achter kunnen komen. Ook de rubberen tubes hebben net als de PVC tubes een harde top. Een ander probleem van de rubberen tube is dat de cuff op termijn gaan deformeren waardoor de ballon niet overal even bol wordt. Vaak ziet met dat de cuff naar één kant uitstulpt waardoor de tube niet meer in het midden zit. Het gevolg is dat de tube doordat hij niet in het midden zit een druk kan uitoefenen op de oesophagus wand wat weer necrose kan veroorzaken.

Er zijn twee soorten silicone tubes te weten silicone tubes met een High pressure cuff en silicone tubes met een Low pressure cuff.

De Jorvet silicone tube is een tube met een High pressure cuff. Dit houd in dat de cuff met een druk van ongeveer 180 cm waterdruk moet worden opgepompt wil de cuff uitzetten.
Het probleem is dan dat het moeilijk te meten is hoeveel druk op de wand van de trachea komt te staan.
Deze mag niet hoger zijn dan 30 cm waterdruk.Siliconetube
De Jorvet Silicone tubes zijn altijd recht. Wil men een gebogen vorm hebben, dan kan men hiervoor een Stylet gebruiken.

Veterinary Technics Int. heeft inmiddels tubes met een Low pressure cuff.TubesaangepastDeze silicone tubes hebben een cuff die tot de gewenste druk kunnen worden opgepompt van 30 cm waterdruk. De tubes zijn zacht waardoor beschadiging van de trachea vermeden wordt. Uiteraard zijn deze tubes voorzien van een Murphy oog.
Tevens zijn deze tubes gebogen wat een voordeel kan zijn.

Uitvoering van de intubatie
Bij intubatie brengt men een flexibele buis van siliconenrubber of van pvc (polyvinylchloride) naar binnen via de stembanden tot ongeveer halverwege de luchtpijp (trachea). Na de intubatie wordt de cuff opgeblazen die om het uiteinde van de tube ligt die in de trachea zit, om beademing onder druk mogelijk en aspiratie van maaginhoud onmogelijk te maken. Hierna wordt door met een stethoscoop op beide longen te luisteren gecontroleerd dat de tube niet te diep ligt (als de buis niet in de trachea ligt maar in de linker of rechter hoofdbronchus wordt slechts 1 long beademd).

Complicaties bij intubatie
Het is van belang om de juiste diktemaat van de buis (endotracheale tube) te kiezen daar bij te dikke buizen het invoeren wel lukt, maar binnen enkele uren het slijmvlies van strottenhoofd en/of luchtpijp ernstig beschadigd kan raken. Daarom kiest men een maat tube die voldoende ruimte laat om de bloedvoorziening van het luchtwegslijmvlies niet te belemmeren door de druk van een te dikke buis.

 Aandachtspunten
CufdrukmeterGeef sedatie, in overleg met de arts, voordat de handeling uitgevoerd wordt. Vermijd dat het fixatiemateriaal druknecrose veroorzaakt. Let erop tijdens de handeling het cuff slangetje niet te beschadigen. De cuff moet opgeblazen worden tot dat de tube goed vast zit. De juiste druk van een cuff moet ongeveer 30 cm water druk zijn welke het beste te meten is met een cuff drukmeter. Nadat de cuff is opgeblazen dient deze regelmatig gecontroleerd te worden of de druk nog voldoende is. Het lichaam onttrekt namelijk stikstof uit de lucht van de cuff met als gevolg dat de cuff wat kleiner wordt. Doordat de cuff wat kleiner wordt, is de kans aanzienlijk dat er lucht ontsnapt uit de longen waarbij tevens de anesthesie gassen (Isofluraan) kan ontsnappen.

Er bestaat ook een alternatief om de cuff op een constante druk te houden tussen de 20-30 cm H2O. Dit kan gerealiseerd worden door de cuff Pressure controller de “Pressure Easy”.PressureController
De Pressure Easy wordt op de cuff van de endotracheale tube geplaatst.
Doormiddel van een spuitje wordt lucht in de Pressure Easy gespoten totdat er een groene indicator in het midden van het venster verschijnt.
Op het moment dat de cuff dreigt leeg te lopen doordat stikstof uit de cuff wordt onttrokken, vult de Pressure Easy het cuffje weer aan.
Hierdoor heeft men ten alle tijden een cuff die op de juiste druk blijft waardoor de druk in de longen op niveau blijft en er geen lekkage van Isofluraan ontstaat.

Eventueel bij beademing van de patiënt kan er een connector welke aan de Pressure Easy is verbonden tussen de tube en de Pressure Easy geplaatst worden.
Omdat bij beademing de druk op de cuff verhoogt wordt (waardoor necrose in de trachea kan ontstaan), zal lucht uit de cuff terug lopen in de Pressure Easy.
Hierdoor zal geen hoge druk in de trachea ontstaan en necrose vermeden worden.

Werkwijze
Bepaal de gewenste ligging van de endotracheale tube (ETT). Verricht bronchiaal-/ mond-/ keel- en neustoilet.
Bij het te diep of te ondiep plaatsen van de ETT: haal de cuff leeg en positioneer de ETT opnieuw en blaas de cuff weer op. De ETT kan men het beste fixeren door middel een veterband om verschuiving te voorkomen. Tevens voorkomt men hierdoor ongewenste verschuiven van de ETT of extubatie. Controleer of positie van de ETT correct is (beademingscontroles of beluisteren).

Complicaties
Aspiratie door hoest-/ braakreflexen. Extubatie door manipulatie of door hoestreflex.
Drukplekken of bloeding door ETT of fixatiemateriaal. Beschadiging van gebit, slijmvliezen, stembanden of larynx door de ETT. Hartritmestoornissen t.g.v. manipulatie van de ETT.

Vochtvanger c.q. kunstneus
Een vochtvanger ook wel kunstneus genoemd, wordt tussen de endotracheale tube en het beademingssysteem geplaatst met diverse doeleinden. Een vochtvanger bestaat uit hygroscopisch sponsachtig materiaal welke wordt bevochtigd en verwarmd door de uitgeademde lucht van de patiënt.
Hierdoor wordt de ingeademde lucht vervolgens weer verwarmd en ligt bevochtigd. Het gevolg is dat men voorkomt dat de luchtwegen uitdrogen. Verder zijn onze vochtvangers antibacterieel wat bacteriën versprijding van patient naar patient voorkomt.

De vochtvanger heeft als extra functie dat overmatig vochtafgifte van de patiënt wordt tegengehouden zodat een site-stream Capnograaf minder vocht in het toestel krijgt.
Een gevaar van het te lang gebruiken van de vochtvanger is het vol raken van de vochtvanger door veel vocht of sputum. Een vol geraakte vochtvanger kan er voor zorgen dat er een belemmering is van uitgeademde lucht waardoor het CO2 gehalte behoorlijk kan stijgen.
Dit fenomeen is uiteraard te zien aan de uitslagen van de Capnograaf. Regelmatig vervangen is dus noodzakelijk. Tevens hebben diverse vochtvangers een luerlock aansluiting voor het bevestigen van een Capnograaf lijntje. Gebruik het juiste formaat vochtvanger om bij de juiste patiënt. Men moet er rekening mee houden dat de dode ruimte iets vergroot wordt.